Incontinentie bij vrouwen

Hoe wij vrouwen afhelpen van ongewenst urineverlies.

Vrouwen kunnen klachten hebben van incontinentie. Urineverlies of incontinentie is vaak de belangrijkste klacht bij bekkenbodemproblemen. Vrouwen belanden vaak in een sociaal isolement: zij durven niet meer te sporten, uit te gaan, te dansen. Ook kan incontinentie het seksleven en de nachtrust negatief beïnvloeden. Al met al een probleem dat een grote invloed kan hebben op de bewegingsvrijheid en het dagelijks leven van de vrouw.

Het is echter niet nodig om incontinentieklachten onbehandeld te laten. Vaak zijn de problemen gemakkelijk te verhelpen. Na uitvoerig onderzoek naar het type urineverlies krijgt u een behandelingsadvies variërend van bekkenbodemfysiotherapie, medicijnen tot en met een operatieve correctie door aanbrengen van een de plasbuis steunend bandje of opblaasbaar manchetje rond de plasbuis. Overactiviteit van de blaas kan zo nodig ook worden behandeld met BOTOX, dat met een serie kleine prikjes in de blaasspier wordt ingebracht. Het effect van BOTOX is tijdelijk en de behandeling dient elke 9 maanden herhaald te worden.


Vormen van incontinentie

  • Inspanningsincontinentie
    Dit treedt op als de druk in de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren en er urineverlies plaatsvindt. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, fietsen, zwaar tillen, hoesten en lachen Maar ook bij onverwachte bewegingen kunt u urine verliezen. Meestal herstelt dit binnen zes weken.
  • Aandrangincontinentie
    Aandrang-incontinentie treedt vooral op na hevige aandrang. Men spreekt ook wel van overactieve blaasklachten. Het urineverlies kan ook ’s nachts optreden. Deze vorm van incontinentie bij mannen heeft meestal niets te maken met een zwakke bekkenbodem, maar wordt veroorzaakt door een stoornis van de blaas of een neurologische aandoening waardoor de blaas “verkrampt”.

Voor beide vormen kunt u bij Medisch Centrum Breda terecht voor een advies en behandelplan op maat.


Vergoeding

De behandeling van urineverlies wordt niet door de basisverzekering vergoed. Controleer uw aanvullende verzekering of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Uw behandelaar

D.D. Chandi

Uroloog