Incontinentie bij mannen

Hoe wij mannen afhelpen van ongewenst urineverlies.

Mannen kunnen klachten hebben van incontinentie. De kenmerken: een slechte straal en het langdurig nadruppelen na het plassen. Bij mannen is de oorzaak van urineverlies gelegen in de blaas of in de (goedaardige) vergrote prostaat die het plassen bemoeilijkt.

Het goede nieuws: urineverlies is in de regel goed behandelbaar. Na uitvoerig onderzoek naar het type urineverlies krijgt u een behandelingsadvies variërend van bekkenbodemfysiotherapie, medicijnen tot en met een operatieve correctie door aanbrengen van een de plasbuis steunend bandje of opblaasbaar manchetje rond de plasbuis. Overactiviteit van de blaas kan zo nodig ook worden behandeld met BOTOX, dat met een serie kleine prikjes in de blaasspier wordt ingebracht. Het effect van BOTOX is tijdelijk en de behandeling dient elke moet eventueel na 6 – 9 maanden herhaald te worden.


Vormen van incontinentie

  • Inspanningsincontinentie
    Dit treedt op als de druk in de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren en er urineverlies plaatsvindt. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, fietsen, zwaar tillen, hoesten en lachen Maar ook bij onverwachte bewegingen kunt u urine verliezen. Meestal herstelt dit binnen zes weken.
  • Aandrangincontinentie
    Aandrangincontinentie treedt vooral op na hevige aandrang. Men spreekt ook wel van overactieve blaasklachten. Het urineverlies kan ook ’s nachts optreden. Deze vorm van incontinentie bij mannen heeft meestal niets te maken met een zwakke bekkenbodem, maar wordt veroorzaakt door een stoornis van de blaas of een neurologische aandoening waardoor de blaas “verkrampt”.
  • Overloopincontinentie
    De blaas is dan te vol en kan zich niet goed ledigen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een te grote prostaat.

Voor al deze vormen kunt u bij Medisch Centrum Breda terecht voor een advies en behandelplan op maat.