Minimaal Invasieve Buikwand Correctie (MIBC)

Algemeen

Medisch Centrum Breda verzorgt operaties op het gebied van overtollige onderhuids vet en huidsurplus. Onze buik kan door verschillende oorzaken slap en uitgerekt worden. De voornaamste oorzaken zijn zwangerschappen en fors gewichtsverlies, soms beide. Naast een cosmetisch bezwaar is er bij velen functionele hinder van een overschot aan huid. Dit geeft zonder meer irritatie bij de huidplooien, noodzaak van camouflage kleding, niet verschijnen wanneer zwemkledij of een zomerse outfit gebruikelijk is. De meest voorkomende ingreep nadat mensen succesvol zijn afgevallen, is een buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastiek genoemd. Bijkomend kunnen andere lichaamsdelen tekenen vertonen van te slappe en ontsierende huid. Er zijn vele manieren om dit aan te pakken. De methode die wij toepassen is patiëntvriendelijk, veilig, en cosmetisch verantwoord. We leggen verder uit waarom.


Polibezoek en voorbereiding

Tijdens het eerste consult komen aan de orde: diagnostiek, wensen van de patiënt en technische mogelijkheden. Zo is van belang rekening te houden met het type huid, het lichaamsgewicht, proporties van het teveel aan huid en de verhoudingen met de rest van het lichaam. In de Amerikaanse cultuur spreekt men dan ook over ‘Body contouring’.
Om een beter beeld te vormen worden er foto’s gemaakt en waar nodig een 3 D scan.
Komt men tot een keuze van ingreep, dan wordt uw algemene gezondheid onderzocht en volgt meteen laboratorium onderzoek en in sommige gevallen een ECG. Comfortabele steunkledij(body)en kousen worden aangemeten. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine, APC en dergelijke) mag u een aantal dagen voor de operatie mogelijk niet meer slikken. Daarnaast moet u enkele weken vooraf stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Vervolgens wordt de operatiedag gepland*.

* Kom het nog niet uit, zijn er twijfels en moet er nog met het thuisfront overlegd worden, dan zien we je graag terug en maken we een nieuwe afspraak.


Werkwijze minimale buikwandcorrectie

Deze buikwandcorrectie wordt, ook voor uw comfort, onder narcose uitgevoerd en zult u meestal 1 nacht in het medisch centrum (of zorghotel) verblijven. In een enkel geval kan de ingreep onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.
Vantevoren worden lijnen op de buik getekend met inktmarkers. De buik en romp worden gedesinfecteerd en steriel afgedekt. De liposuctievloeistof wordt ingebracht en vervolgens wordt het teveel aan vet weggezogen. Dit is het voorbereidend deel van de ingreep. Hierna volgt de werkelijke operatie en wordt het teveel aan huid systematisch verwijderd en de nieuwe buik strak getrokken. In sommige gevallen worden ook de buikspieren verstevigd. De navel komt meestal te laag uit voor de nieuwe situatie en wordt daardoor verplaatst en opnieuw ingehecht. De littekens worden zo laag mogelijk gehouden zodat ze grotendeels binnen de bikinilijn vallen.


Nazorg

Na de ingreep wordt u wakker met een strakke body die het verband op zijn plaats houdt. Er worden geen drains achtergelaten, het is normaal dat het verband teveel aan vocht/bloed opvangt. De body dient u 6 weken te dragen. Bij alle ingrepen is er een overnachting mogelijk, ook de partner kan mee overnachten desgewenst. Met ontslag krijgt u een recept voor pijnstilling en spuitjes tegen trombose.
De eerste weken is het van belang erg rustig aan te doen, niet tillen, bewegen is wel goed. Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Is er ook een buikspiercorrectie uitgevoerd, dan is het zaak om meer pijnstilling in te nemen en voorzichtiger te bewegen. Na twee weken is er een controle bij de chirurg en vindt de eerste wondconfrontatie plaats. Na 4 weken is er een vervolgafspraak.


Risico’s

Elke chirurgische procedure brengt risico’s met zich mee. Hoewel complicaties een uitzondering vormen zal de chirurg deze wel met u bespreken. Op deze manier kunt U een weloverwogen beslissing nemen.

NB.: Een buikwandcorrectie kan u een beduidend plattere buik geven. Maar deze ingreep is geen oplossing tegen overgewicht. Bent u te zwaar *,dan is het verstandig eerst af te vallen. Het resultaat van de operatie zal daarna aanzienlijk beter zijn.

*te zwaar is een body Mass Index (BMI) van meer dan 30.


Vergoeding buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door het ziekenfonds of de particuliere ziektekostenverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. Een buikwandcorrectie is een tamelijk dure ingreep, omdat de operatie onder algehele verdoving plaatsvindt en er mogelijkheid is tot overnachting. Inbegrepen in de prijs zijn verband, aangepaste steunkledij(body) en elastische kousen en de policontroles.