Operaties aan gewrichten

Last van uw gewrichten?

Gewrichten zijn de bewegende verbindende elementen van verschillende botten in uw lichaam die ervoor zorgen dat u gemakkelijk en soepel kunt bewegen. Het is erg vervelend als hier iets mis mee is. Mocht dit onverhoopt wel het geval zijn, Medisch Centrum Breda kan u hierbij helpen. Er zijn vele verschillende oorzaken waardoor een gewricht kan irriteren. Oorzaken kunnen onder andere zijn:

  • gescheurde meniscus
  • gescheurd kraakbeen
  • gescheurde banden
  • gebroken bot
  • losse bot – en/of kraakbeenstukjes
  • slijtage of ontsteking van het gewricht
  • een combinatie van deze oorzaken

De behandeling met een kijkoperatie aan gewrichten

Via een dunne starre buis kijkt de arts in het gewricht. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een ongeveer vier millimeter dikke buis die is voorzien van een lichtbron De ingreep kan wordt uitgevoerd om informatie over het gewricht te verkrijgen. In veel gevallen worden afwijkingen tijdens de arthroscopie meteen behandeld. Soms wordt bij het kijken duidelijk dat er een grotere operatie moet plaatsvinden. De onderzoeksbuis wordt onder algehele anesthesie of na een ruggenprikje verdoving in het gewricht gebracht en de gewrichten worden gespoeld om ruimte te maken om te kijken.


Na de kijkoperatie van uw gewricht

U moet de eerste dagen rustig aandoen. Verder krijgt u een drukverband om uw gewricht dat u moet laten zitten totdat u bij uw arts op controle komt. Baden of douchen met het drukverband mag als het verband zelf droog blijft. Indien u elastisch verband heeft moet u deze overdag dragen en ‘s nachts mag u deze verwijderen.

Het is aangeraden om het geopereerde gewricht zo min mogelijk te belasten. De arts zal aangeven wanneer deze weer mag belasten.

Uw behandelaar

D.B. Wouters

Traumatoloog: knie- en enkelchirurgie