Kijkoperatie knie

Last van uw knie?

Een kijkoperatie van de knie, ook wel arthroscopie genoemd, houdt in dat er in het kniegewricht wordt gekeken. Een kijkoperatie van de knie kan het doel hebben een verklaring te vinden voor knieklachten. Indien mogelijk wordt bij een knie kijkoperatie direct een behandeling uitgevoerd, zoals:

  • Verwijderen van een los brokstuk bot of kraakbeen
  • Verwijderen of hechten van een gescheurde meniscus
  • Kraakbeenbehandeling

Behandeling kijkoperatie knie

Via een dunne starre buis kijkt de arts in het gewricht. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een ongeveer vier millimeter dikke buis die is voorzien van een lichtbron De ingreep kan wordt uitgevoerd om informatie over het gewricht te verkrijgen. In veel gevallen worden afwijkingen tijdens de arthroscopie meteen behandeld. Soms wordt bij het kijken duidelijk dat er een grotere operatie plaats moet vinden. De onderzoeksbuis wordt onder algehele anesthesie of na een ruggenprikje, in het gewricht gebracht en de gewrichten worden gespoeld om ruimte te maken om te kijken.


Na de kijkoperatie knie

U krijgt u een drukverband om de knie dat u moet laten zitten totdat u bij uw arts op controle komt. Baden of douchen met het drukverband mag als het verband zelf droog blijft. Indien u elastisch verband heeft moet u deze overdag dragen en ’s nachts mag u deze verwijderen. Het is aangeraden om met krukken te lopen om de knie zo min mogelijk te belasten. De arts zal aangeven wanneer u weer zonder krukken mag lopen.

Uw behandelaar

D.B. Wouters

Traumatoloog: knie- en enkelchirurgie